O centrala termica nouă este probabil una dintre achizițiile importante pe care le vei realiza. Fie că dorești să-ți schimbi centrala actuală ce nu mai funcționează corespunzator sau dorești să-ți construiești o casă si ai nevoie de o soluție de încălzire, este necesar să aloci suficient timp pentru a te documenta și pentru a putea studia piața în alegerea unei soluții optime și eficientă.
Clasificarea si tipul centralelor termice
Tipul centralelor termice in functie de solutia de alimentare:
- Gaz natural;
- Gaz petrolier lichefiat (GPL);
- Electricitate;
- Combustibil solid;
Centrala termica pe gaz natural are o eficienta ridicata datorata capacitatii de recuperare a caldurii din condesul rezultat in urma arderii gazului natural. Avantajul principal al unei centrale termice pe gaz este : simplitatea in exploatare , aceasta necesitand o revizie si o curatare anuala.
Vezi aici oferte de centrale termice.
Centrala termica elctrica este o soluție alternativă pentru locuințele ce nu au acces la o infrastructura de gaz. Avantajele principale consta în costul de investiție și de instalare mai mic față de centralele pe gaz. Sunt mult mai usor de instalat și nu necesită o curațare anuală.
Centrala termica pe gaz petrolier lichefiat GPL este recomandata in cazul locatiilor izolate in care nu exista gaz natural si sistemul de distributie electric nu suporta instalarea unui bransament trifazat. Trebuie avut în vedere că aceste centrale necesită un rezervor exterior de GPL ce poate fi reîncărcat de o cisterna. Astfel, este necesar ca drumul de acces să permită intrarea mașinilor de gabarit mare.
Centrala termica pe combustibil solid este recomandata pentru zone izolate unde nu exista posibilitatea de a se monta un alt tip de centrala. Majoritatea centralelor pe combustibil solid funcționează pe principiul gazeificării. Lemnele degajă gaze volatile când temperatura din focar depășește valoarea de 100°C. Arderea se face “invers” (flacăra arde de sus în jos). Arderea este ajutată de un exhaustor. Temperatura din cazan poate ajunge la valori cuprinse între 500-700°C. Aceste centrale necesită un coș de fum din inox. Cosul trebuie inspectat anual de un coșar autorizat pentru curațarea acestuia de depuneri și pentru menținerea eficienței centralei.
Primul pas în alegerea modelului de centrală termică constă în identificarea sursei principale de combustibil disponibile în zona unde dorești să o instalezi.
Al doilea pas este identificarea spațiului unde dorești montarea centralei. De asemenea, este nevoie de consultarea manualului de utilizare/instalare pentru respectarea distanțelor minime impuse de producător. În cazul în care nu poți face rost de un manual din care să poți afla aceste detalii ne poți contacta pentru a îți trimite manual potrivit.
După ce te-ai asigurat că aveți spațiul necesar va trebui să verifici care sunt actele necesare pentru realizarea instalarii conform normelor în vigoare.